American Sports bij de vleet op jouw TADAAM TV box

Er zit veel in jouw TADAAM TV BOX, héél veel zelfs. Neem nu de talrijke OTT-platforms. Totaal onbekend? Think again! OTT staat voor over-the-top, een streamdienst die rechtstreeks via het internet bij je komt. Netflix dus. Of YouTube. Maar ook: een heleboel sportplatforms. En die wil ik van dichtbij ontdekken.

Ah, de dagen tussen kerst en nieuw… Traditioneel even volgestouwd als de kalkoen die op tafel verschijnt, maar dan met familiefeesten. Dit jaar is het dus andere koek. Jammer, maar het geeft me extra tijd om al zappend op de bank te hangen. Ik besluit dan ook op verkenning te gaan naar de uithoeken van m’n TADAAM TV BOX.

Als kampioen van de passieve sportbeleving kijk ik vooral naar ‘Europese’ sporten, bedenk ik me. Maar – vraag me niet waarom – ik voel de plotse aandrang om een duik te nemen in de sporttakken waarvan Amerikanen zo wild zijn. Enkele OTT-platforms geven je rechtstreeks toegang tot een boel content over deze sporten. Met frisse moed begin ik eraan. En met een pak koeken, want een oversized beker popcorn kan ik zo snel niet vinden.

NBA.TV

Beginnen doe ik met basketbal, de ‘Amerikaanse’ sport die wij hier het best kennen. Op TADAAM kan je nba.tv installeren. Als je de wedstrijden van vandaag wilt bekijken, heb je een NBA League Pass nodig. Dat kan al voor 1 maand. Verwennerijtje in tijden van lockdown, iemand? Maar ook zonder die pas ben je zoet voor uren basketplezier. Er zijn korte video’s met een top-10 van de beste defenses over de beste finishes tot de beste dunks.

Helemaal leuk wordt het met de NBA-finales van 2020: 6 wedstrijden LeBron James versus Jimmy Butler. De echte basketfan weet wie aan het langste eind trok. Check zeker ook de tribunes. In coronatijden zitten die vol virtuele fans. Best komisch. Ook virtueel maken ze een boel lawaai.

Liefhebbers zitten op nba.tv ook goed voor een throwback met een aantal klassiekers die je integraal kan herbekijken. Zo kwam ik terecht in een wedstrijd uit 1984 tussen de New York Knicks en de New Jersey Nets, vandaag bekend als de Booklyn Nets. Die veel te korte broeken, heerlijk! En natuurlijk ook die acrobatische dunks, snedige fast breaks en magistrale driepunters. Die dingen zijn tijdloos.

NHL.TV

Van het parket naar het ijs. Op nhl.tv zie je het beste van ijshockey. De puck zoeft meteen razendsnel over het ijs als ik de game recaps check. In 5 minuten krijg je daarin de highlights van wedstrijden van het afgelopen seizoen. Lekkere goals troef, net als magistrale ‘dekes’ waarbij de tegenstander pijnlijk de mist ingaat. Om nog maar te zwijgen van de ‘celly’ waarmee een goal wordt gevierd. En geef toe: zo’n speler die met een bodycheck de boardings wordt ingebuffeld, dat blijft toch geweldig.

Leuk is dat je per team alle content kan bekijken. Ik doop mezelf tot Dallas Stars-fan voor 1 namiddag. Daarom duik ik in de avonturen van de groenhemden in de Stanley Cup, de play-offs van de National Hockey League. De Stars schopten het tot in de finale, die ze verloren van de Tampa Bay Lightning. Naast intense recaps van de wedstrijden zie je ook achtergrondvideo’s. Daarin valt het me op dat best wat hockeyspelers een deel van hun tanden missen. Zo’n helm beschermt duidelijk niet alles.

Elk zichzelf respecterend sportkanaal heeft wel een talkshow waarin toogpraat tot kunstvorm wordt verheven. Dat geldt ook voor nhl.tv. Naast zijn deskundig commentaar valt de presentator vooral op door zijn compleet foute hemd en lekkere Fu Manchu-snor. Ook tof: de Mic’d Up’s waarin je coaches in de kleedkamer hoort speechen. Of de babbels van de refs met de spelers. Misschien een goed idee voor onze Jupiler Pro League? “It’s a penalty, I watched the whole thing!”

Voor de fans: het nieuwe NHL-seizoen start op 13 januari. Nog even volhouden dus.

Ontvang de nieuwste stories in je inbox

NFL

Ik heb de smaak nu echt te pakken en probeer de NFL-app uit. American football dus. Tussen de lijnen staan 2 keer 11 stevig ingepakte kleerkasten. Die proberen de bal in de end zone van de tegenstander te krijgen. Of tussen de doelpalen, al levert dat wat minder punten op.

Ik begin intussen mijn weg te vinden in de American sports-apps. Ook het OTT-platform van de NFL biedt content per team, maar ook samenvattingen van legendarische wedstrijden uit het verleden. The Grind is dan weer exclusieve NFL-stuff. Deze serie geeft je elke week een kijk op het veld én achter de schermen. Lekker Amerikaans ook, met bombastische heroïsche muziek en de nodige show. Denk: rookkanonnen bij opkomst van de teams of overvliegende straaljagers in formatie. De reportages duren telkens enkele minuten, ideaal voor de beperkte spanningsboog tijdens m’n luie namiddag op de sofa.

Hapklare video’s tonen leukigheden zoals de celebrations na een touchdown. “Zijn dat nu TikTok-dansjes?”, vraag ik de elfjarige die even komt meekijken. Dat blijken ze niet te zijn. Maar de synchroon door spierbundels opgevoerde choreo’s zien er toch best grappig uit.

MLB.TV

De snedige commentaren zijn best geestig. Als een van de spelers tegen de omheining knalt, volgt de droge quote: ”Let’s hope all his bodyparts are still in one piece.” En Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn zonder een oneliner af en toe. “Canonball coming”, waarschuwt de commentator.

Langere reportages tonen heerlijke beelden uit de rijke baseballgeschiedenis. Zo zie je het bijzondere verhaal van Jim Abbott, de legendarische pitcher die zonder rechterhand werd geboren. Een andere geweldige reportage toont de weg naar de titel van de Saint-Louis Cardinals in 1982. Met Kool & The Gang en America word je zo naar de 80’s gekatapulteerd. En dan zijn er nog de snorren – alweer! – die meteen duidelijk maken in welk decennium we zitten. Maar bovenal zie je natuurlijk geweldige baseballbeelden die je als sportliefhebber toch moeilijk kan wegzappen.