Het expatleven in België: zo ga je van start.

1. Vind een woning

Eerst en vooral moet je beslissen waar je gaat wonen. België is misschien niet groot, maar heeft veel te bieden. Van gezellige dorpjes tot bruisende grootsteden. Van het levendige Vlaanderen in het noorden tot het vredige Wallonië in het zuiden. En tussenin vind je Brussel, de bakermat van de spruitjes, chocolade én het Europees Parlement. De stad is een smeltkroes van culturen, talen en nationaliteiten. Je voelt je er dus zo thuis. En hoewel het centrum van de hoofdstad zijn charmes heeft, zijn de rustigere gemeenten errond super om te wonen. Hipsterbuurten vind je in Etterbeek en Elsene (‘t is er wel iets duurder), en in Ukkel leef je in het groen.

Antwerpen is sowieso een van de hipste Belgische steden. Mode, clubs, geschiedenis, cultuur, parkjes … Je vindt ‘t allemaal in deze havenstad. Ruim budget? Zoek een woonplek in ‘t Zuid, ‘t Eilandje of Zurenborg. Voor een betaalbare gezinswoning met een tuintje kan je in Deurne terecht, een van de levendige buitenwijken van Antwerpen.

Optie 3? Gent, natuurlijk. Dé woonplaats voor wie van een middeleeuwse sfeer houdt.  Laat je niet om de tuin leiden door de pittoreske grachten en kasseien, want Gent bruist als een hoofdstad. Dok Noord is daar het geknipte voorbeeld van. Dat is een pijlsnel groeiende wijk met nieuwe en gerenoveerde woningen. Woon je liever dichter bij het stadscentrum? Dan vind je in Coupure en Visserij wat je zoekt. Wie belang hecht aan slaap, vermijdt Overpoort beter. Want daar is het ‘s nachts te doen!

Zegt het Franstalige België je wel wat? Ga eens op ontdekking in Luik, een van de belangrijkste economische regio’s van het land. De stad staat bekend om haar folklorefestivals en drukke nachtleven. De meeste expats wonen er op boulevard Frère-Orban, boulevard Piercot, rue du Mont Saint Martin, rue du Jardin Botanique of in Les Terrasses.

Zijn grootsteden niet helemaal je ding? Dan heb je ook opties genoeg, denk maar aan Mechelen, Leuven, Brugge, Kortrijk, Tervuren en Louvain-la-Neuve. Dat zijn iets kleinere provinciesteden. Voordeel: de huur is er goedkoper.

Woonplaats gekozen? Tijd voor de huizenjacht! Je hebt twee opties. Ofwel schakel je een vastgoedmakelaar in – googel ‘vastgoedmakelaar’ + waar je wilt gaan wonen – ofwel schuim je zelf immowebsites af. Jep, zo gemakkelijk kan het zijn.

Immoweb is de meestbezochte immowebsite in België.

Realo probeert Immoweb van de troon te stoten.

Thehomelike biedt gemeubelde appartementen aan voor zakenreizigers.

Op Spotahome kan je online huizen huren op (middel)lange termijn.

Airbnb ken je wel!

2. Zorg dat je wifi hebt

Om het internet te kunnen afspeuren, heb je wifi nodig. En als je daarvoor geen afspraak hoeft te boeken, waarna je moet wachten tot de installateur langskomt, zit je gebakken. Want wie heeft dáár tijd voor?! Wij hebben precies wat je zoekt. Bij TADAAM staan we binnen de 24 uur aan je deur met internet en tv, zonder kabels. Voor maar 40 euro per maand krijg je van ons een draadloze modem, en snel en feilloos internet. Geen kabels, geen technici. Geen installatiekosten. Sluit de modem aan op het stopcontact en begin je nieuwe thuis te zoeken. Maar da’s niet alles. TADAAM werkt overal in België. Chillen in het park? Rooftopfeestje? Weekendje weg? Neem ‘m gewoon mee. Zeker doen, want TADAAM heeft ook geen datalimiet. Je kan zoveel surfen en bingen als je wilt. Waar je maar wilt.

3. Zoek een mobiele provider

Wie naar het buitenland verhuist, wil ook in contact blijven met de familie thuis. Kom je van buiten de EU? Dan lopen je bel- en roamingkosten snel op. De oplossing: een Belgische simkaart. En als je al wild bent van TADAAM, hebben we goed nieuws voor je. We hebben de krachten gebundeld met BASE om je het beste aanbod op de markt te brengen: BASE en TADAAM, vanaf 50 euro per maand, met 5 euro voordeel op je BASE-rekening. Jep, dat lees je goed: tv, internet én mobiel in één prachtig pakketje. Benieuwd? Lees hier meer.

4. Vlot verplaatsen

Waar zullen we beginnen? Want als België – behalve frietkoten – iets in overvloed heeft, zijn het vervoerswijzen. In grotere gemeentes en steden stap je vlot op de bus, metro, tram of trein. Let wel op, want Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben elk hun eigen openbaarvervoermaatschappij. Daarover lees je hier meer. Fietsfanaat? Neem een abonnement op Velo, Villo!, Swapfiets of Billy Bike. Echte sportievelingen kunnen zelfs van stad naar stad fietsen, want België werkt hard aan haar fietssnelwegen, die het land doorkruisen.

In grotere steden vind je ook deelplatformen voor scooters, auto’s en elektrische steps. Bird, Poppy en Cambio zijn het bekendst.

5. Ontspan met een Belgisch biertje in de hand

Pfieuw, dat heb je al achter de rug. Tijd om te ontspannen! Dat doe je in België met een drankje. Wat dacht je van je eerste Belgische bier in België? In Brussel eet en drink je naar hartenlust in Café Belga, een iconisch café in een prachtig art-decogebouw waarin vroeger de nationale radiostudio’s gevestigd waren. Monk is een echte Brusselse klassieker. Een authentieke bar met een uitgebreide bierkaart en eenvoudig maar lekker eten. Zin in een feestje? Zet koers naar Plein Publiek, een indrukwekkende serre binnen in het Dynastiepaleis. In Antwerpen opende rooftopbar Laila onlangs de deuren. Ga er zeker eens langs! Voor typisch Belgische biertjes kan je terecht in taproom Spéciale Belge, in Pakt. En het Mechelseplein in het stadscentrum is perfect voor een kroegentocht. Kapitein Zeppos en Korsakov zijn er vaste waarden. Mag het wat chiquer? Installeer je aan de toog in DogmaCocktails at Nine of Black Smoke. Tijd om te klinken op je eerste week in België. Schol!