Wat als gadgets uit de 90s apps waren?

Voor wie nog niet helemaal mee is: het is 2021. De jaren 90 zijn retro voor de jongeren van vandaag. Nog iemand die daar paniekaanvallen van krijgt? Wij wel. Tijd voor een nostalgische blik op gadgets uit de 90s. Hoe zouden die eruitzien als apps?

Dictafoon = Voice Memos-app

Eigenlijk veranderde er niet veel. Nu kan je wel eenvoudig back-ups maken. En terug- en vooruitspoelen is ook een pak gemakkelijker!

Draagbare dvd-speler = Netflix-app

Draagbare dvd-spelers waren gewoon tablets waarop je enkel films kon kijken. Om te bingen had je wel een stapel dvd’s nodig. Deed jij ook altijd een schietgebedje als je er een euh … iets minder legale dvd instopte?

Kodaks uit de 90s = camera-app

Filmrolletjes geven een specifiek effect aan je foto’s – we zijn dus zeker dat ze zullen blijven bestaan. Wel vooral voor échte traditionalisten. Of hipsters, natuurlijk. Wij moeten het stellen met de camera-app op onze telefoons. Eerlijk: hoe neem je een selfie als je jezelf niet kan zien op je scherm? En hoezo, je kan niet blijven proberen tot je DE foto hebt?

Camcorders = camera-app, alweer!

Als we konden terugreizen in de tijd en in de 90s zouden verkondigen dat je voor HD-foto’s en -filmpjes genoeg hebt aan één app, zouden mensen je voor gek verklaren. (Of zich afvragen wat ‘HD’ en ‘app’ betekenen …). Zie je jezelf al TikTok-filmpjes maken met dit klungelig geval? Je kan er tenminste wel op zien wat je filmt!

Walkman = Spotify-app

We begonnen pas op het einde van de jaren 90, begin 2000 onze eigen mix-cd’s te branden. In de jaren 90 luisterden we vaak de hele dag naar hetzelfde album. En opnieuw. En opnieuw. Misschien had je zo’n cd-mapje? Nu kan je op Spotify luisteren naar wat je maar wilt. Even eerlijk: zijn er toch nog mensen die gewoon 4 of 5 nummers op repeat zetten?

 

Nintendo 64 = App Store

Op je Nintendo kon je verschillende spelletjes spelen. Je moest wel naar de winkel om je favoriete spel te kopen. #Throwback: weet je nog dat er gamestores waren die je fysiek kon bezoeken?


Game Boy = Twitch

Game Boys waren draagbare spelconsoles. En samen met je vrienden op de Game Boy spelen, of naar hun spel kijken: da’s toch gewoon de basis van Twitch, nee?

Tamagotchi = Coinbase en andere bitcoin-apps

Als jij in de 90s met Tamagotchi’s speelde, ben je nu niet meer van de jongsten … (geen zorgen, je bent niet alleen!) Bekijk het zo: dat betekent ook dat je oud genoeg bent om geld te verdienen en zelfs wat aan de kant te zetten. In de 90s moest je regelmatig kijken hoe het met je Tamagotchi-diertje ging. Kwestie van het in leven te houden. En enkele tientallen jaren later check je zo nu en dan of die 100 euro die je in bitcoin investeerde, het overleeft … Same same, but different!