ZO GA JE VEILIG ONLINE

ZO GA JE VEILIG ONLINE

 ‘t Leven is tegenwoordig een hele hoop zotte dingen tegelijk: Twitter is plots een verboden woord dat niet meer genoemd mag worden, een wachtwoord aanmaken voor je nieuwe e-mailadres is bijna een escaperoom en hackers hebben ondertussen al hun weg naar je Whatsapp-inbox gevonden. Je zou na al die gekte bijna al je apps verwijderen en in een boomhut gaan leven. Da’s niet nodig! Wij gingen op zoek naar de ideale do’s & don’ts om al je wachtwoorden en gênante favorieten uit je galerij te beveiligen als nooit tevoren!

BACK TO BASICS

Hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt, dat moeten we je niet uitleggen, maar het kan heus geen kwaad om daar van tijd tot tijd eens wat leven in te blazen. Daarbij weet je so-wie-so al dat het een no go is om voor al je accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. (Dit was onze subtiele hint om dat nu te veranderen 😉.) Als dat gebeurd is, rest je eigenlijk nog maar één basisregel: meld je nooit maar dan ook nooit aan op een openbaar wifi-netwerk (ook al is die gratis verleiding groot) en al zeker niet op de luchthaven, want daar zijn àltijd kapers op de kust. Je surft veel geruster met je TADAAM  die je daar lekker voor jou alleen inplugt, mét het beste internetsignaal en zonder gevaarlijke curieuzeneuzen. 

DUBBEL CHECKEN GAAT JE DATA REDDEN

Schiet je ‘s nachts wel eens wakker met de angst dat iemand je bankrekening heeft gehackt (ook al staat daar eerlijk gezegd niet echt een miljoen op)? Gooi je slaappillen dan maar van je nachtkastje, want met twee-factor authenticatie ga je op twee oren slapen. Zowel Apple als Google hebben daar een eigen app voor en daarmee zorg je bij belangrijke accounts zoals je e-mail app en bank app voor een extra beveiligingslaag door een tweede verificatiestap toe te voegen. ‘t Is echt zo simpel hoor!

GA NEXT LEVEL

Doe je ‘t graag extra veilig? Controleer en beperk dan de machtigingen van élke app en schakel ook altijd je volledige appaartversleuteling aan in je instellingen.  Hiermee worden alle gegevens op je apparaat versleuteld, waardoor ze onleesbaar worden zonder decoderingssleutel. In mensentaal: hackers ben je dan drie stappen voor! Dat doe je met BitLocker voor Windows, FileVault voor macOS en ‘apparaatversleuteling’ voor iOS en Android. Heb je alles hierboven gecheckt? Dan ben je klaar voor ‘t online leven met een gerust hart!