Maak je huis smart met vier slimme apparaten

We zijn nu al een tijd gewend aan smartphones. Maar wist je dat je je woning ook slim kan maken? Googel maar eens ‘smart house’, ‘connected house’ of gewoon ‘slimme huizen’. In deze blogpost vertellen we je de basics: een slim huis is een woning met toestellen die taken van je overnemen. Sommige toestellen moet je inbouwen in je woning, andere kan je later gewoon inpluggen. Bepaalde apparaten staan met elkaar in verbinding. Dat heet dan ‘het internet der dingen’. Andere denken en handelen volledig zelfstandig. Dan hebben we het over artificiële intelligentie. Maar dit hebben ze gemeen: jij stuurt ze aan. Bijvoorbeeld via apps, spraakbesturing of automatisering. Denk maar aan ‘Ok, Google’ of ‘Alexa’. Nog niet helemaal klaar om een leger aan toestellen aan te voeren? Geen zorgen, hier zijn enkele superslimme producten voor beginners.

Slimme stopcontacten en schakelaars

Slimme stopcontacten en schakelaars zijn niet de meest geavanceerde of sexy slimme toestellen. Ze geven je wel een goed idee van hoe het voelt om in een slim huis te wonen. Want ze zijn eenvoudig én betaalbaar. Stop ze in het stopcontact en klaar. Nu kan je alle toestellen die erop aangesloten zijn, bedienen met je smartphone of spraakbesturing.  Daar houdt ‘t niet op: je kan ook zien hoeveel energie ze verbruiken. Wedden dat je verrast bent hoeveel je woning verbruikt wanneer je niet thuis bent? Daar komt nu een einde aan. Want via slimme stopcontacten en schakelaars kan je je toestellen gewoon uitschakelen met je smartphone.

In the mood dankzij slimme lampen

Met slimme lampen doe je meer dan je ruimtes verlichten. Swipe naar links of naar rechts om je verlichting af te stemmen op je gemoed. Lichten dimmen? Moeten ze net helderder? Ander kleurtje? Het kan allemaal. Er bestaan zelfs slimme lampen die muziek afspelen. Ze maken draadloos verbinding met de bijhorende smartphoneapp of smart hub. Je hoeft je schakelaars dus niet door dimmers te vervangen: je kan je slimme lampen zelfs vanuit Amerika dimmen. Jep, altijd en overal. Al helemaal in kerstsfeer? Stel je lampen in op groen en rood. Het licht in de badkamer vergeten uit te doen? Da’s niks. Je leest ‘t: slimme lampen maken je huis een pak levendiger, én je bespaart nog eens geld ook

Je slimme speaker luistert naar je

Beetje bazig? Dan is dit iets voor jou. Slimme speakers hebben vaak een digitale assistent, zoals Alexa van Amazon, of de Google Assistant. Die bedien je met je stem. Eigenlijk kan je ze dus de hele dag lopen bevelen. En ze gaan er zelfs niet over klagen. ‘Alexa, wat voor weer is het nu in Berlijn?’, of ‘Alexa, hoe doet Nina Derwael het op de Olympische Spelen?’, en ‘Alexa, heb ik vandaag vergaderingen?’ Je snapt ‘t wel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wist je trouwens dat je slimme speaker ook als hub voor je andere slimme toestellen kan dienen? Je kan Alexa dus zelfs vragen om het licht uit te doen of de verwarming af te zetten.

Slimmer poetsen.

Katten zijn dol op robotstofzuigers. En katten hebben altijd gelijk. Oké, misschien zijn onze geliefde viervoeters gewoon gek op de warme lucht die uit de robotstofzuiger komt. Wij zijn vooral blij dat we niet meer hoeven te stofzuigen. De meeste geavanceerde modellen maken eerst een scan van je woning. Een soort van kaart. Daarna is het aan jou om een poetsplan in te stellen. Je kan de robot zelfs op het werk activeren, met je telefoon. Zalig toch, thuiskomen in een proper huis? Wij vinden van wel.